Minder verschoolsing, meer zelfstandigheid!

De universiteit moet studente actief stimuleren om vakken naast hun eigen studie te volgen en moet hen bewust maken van het feit dat dit kan, in plaats van streven naar een student die drie jaar later weer zijn biezen pakt en hierop aan te sturen. Automatisch afstuderen moet daarom uitgeschakeld kunnen worden.

Verder is er sprake van verschoolsing, op vele vlakken. Zo doen stempelkaarten zich nog steeds de ronde en aanwezigheidsplichten die aansturen op extrinsieke motivatie. Er wordt hierbij bijvoorbeeld geen rekening gehouden met personen die zelf onderwijs gerelateerde activiteiten organiseren en daardoor niet aanwezig kunnen zijn. Daarnaast komt het nog steeds voor dat je bij bepaalde studies niet zelf je scriptieonderwerp mag kiezen. Hoe kun je zonder die vrijheid maximale inzet en motivatie van het oeuvre van bachelorstudenten verwachten?  Dit gaat zo snel mogelijk opgelost worden. Ook stuurt de universiteit aan op excellente studenten. Stel je hebt de motivatie, maar je dag niet en je haalt boven de 5.4, dan kun je niet herkansen. Net als dat je niet mag herkansen onder de 4.5 bij een aantal studies. Krom? Ik denk het wel.

Daarnaast is het online dashboard van de student bijna als die van een ouderwetse cockpit; erg onoverzichtelijk en niet meer van deze tijd. Er moet een systeem komen waarbij je integratief gebruik kan maken van alle online UU faciliteiten. In plaats van dat je Osiris, Blackboard, UUsite, Uschijf, Studyspot, UB-app/site, UUmail in de gaten hoeft te houden. Daarnaast moet de mogelijkheid zijn om academische activiteiten te synchroniseren met je eigen digitale agenda(s), zodat je in een oogopslag volledig overzicht hebt op je academische en privéleven.

Als je extra vakken wilt volgen moet je eerst weten onder welke studie deze vallen, dit opzoeken in de keuzegids daarvan, dit in osiris vinden en dan wachten op een mailtje of je bent ingeloot voor het desbetreffende vak. In plaats daarvan zou er een totaaloverzicht met alle UU-vakken met een duidelijke, simpele zoekfunctie moeten komen, waarin je gelijk ziet hoe andere studenten dit vak hebben geëvalueerd en kan aanmelden. Hetzelfde geldt voor minors, en studie in het buitenland. Er is niet snel een globaal overzicht hiervan te vinden en aanmelding voor een semester in het buitenland is veel gedoe, dit moet makkelijker kunnen.

Idealiter zou het systeem een interactief diagram van je studievoortgang kunnen gaan maken, mogelijke routes die je kan maken en suggesties kan doen van aansluitende vakken, stages en masterstudies, liefst niet alleen van de UU, maar ook van andere universiteiten. Dat kan veel nieuwe inzichten geven om te ontdekken waar je daadwerkelijk heen wilt gaan, en scheelt veel tijd en bureaucratische rompslomp bij het uitstippelen van het academisch pad dat je wilt volgen.

Hier lees je meer over John Akerman Özgüç.