‘Studenten die willen, moeten ook kunnen’ (Van der Zwaan, 2015)

Omdat de maatschappij meer van academici vraagt dan kennis van je studiegebied en academische vaardigheden, vinden wij het belangrijk dat studenten zich ook naast hun studie kunnen ontplooien en ontwikkelen op andere waardevolle gebieden. Uiteindelijk ben je als afgestudeerde veel meer waard met theoretische kennis op jouw vakgebied in combinatie met sociale vaardigheden. Daarom vinden wij dat de Universiteit Utrecht studenten moet stimuleren die binnen of buiten hun studie een stapje extra willen zetten.

Denk bijvoorbeeld aan een bestuursjaar van een studenten(sport)vereniging of studievereniging, het organiseren van een evenement of het zitting nemen in een commissie. Door deze ontplooiing buiten je studiegebied ontwikkel je waardevolle vaardigheden die binnen je studie onderbelicht worden en tegelijk bouw je een mooi netwerk op. Wij vinden dan ook dat collegegeldvrij besturen en bestuursbeurzen moeten blijven: bestuursbeurzen houden de mogelijkheid voor een bestuursjaar laagdrempelig en collegegeldvrij besturen lijkt niet minder dan logisch. Je volgt immers geen onderwijs. Bovendien blijft met deze cultuur de studentensfeer in Utrecht behouden.

Studenten die de nadruk leggen op studeren en hiervoor extra gemotiveerd zijn moeten hierin eveneens tegemoetgekomen worden. Een extra vak of extra studie moet worden aangemoedigd als iemand dit wil en kan. Zowel met woorden als met daden: optimale studiefaciliteiten en een degelijke administratie zijn nodig om dit mogelijk te make.

Vind jij net zoals Floris dat studeren meer is dan alleen met je neus in de boeken zitten? Lees hier dan meer over hem.