Bestuursbeurzen via beleidskader
In de December cyclus heeft de raad instemmingsrecht op het nieuwe beleidskader studentenorganisaties. In het beleidskader staan de voorwaarde voor officiële erkenning van studentenorganisaties. Als een studentenorganisatie officieel wordt erkend door de universiteit worden ze uitgenodigd voor evenementen zoals de opening van het academische jaar, daarnaast kan een studentenorganisatie ook aanspraak maken op kantoor- en vergaderruimtes, maar ook beurzen. In het beleidskader staan de voorwaarde en manier waarop de omvang van de beurzen wordt berekend. 

Invloed U-raad op het beleidskader
Wat het beleidskader dit jaar interessant maakt is de voorwaarde dat een studentenorganisatie 80% UU en HU studenten moet hebben om aanspraak op erkenning te maken. De regeling bestaat al jaren, maar bij de eerste telling sinds de nieuwe Rector Magnicficus is begonnen werden de verenigingen op de vingers getikt. Voor sommige verenigingen betekende dit dat ze een groot percentage van de leden hebben moet uitschrijven onder de dreiging dat ze anders hun beurzen zouden verliezen. Wat het beleidskader een lastig stuk maakt is dat de Rector Magnificus en de beleidsmedewerkers beweren dat de 80%-regeling altijd op dezelfde manier werd gehandhaafd terwijl uit de administratie van diverse verenigingen blijkt dat tot de laatste telling van 2018 dit percentage niet werd gehandhaafd. 

De universiteitsraad heeft zich actief gemengd in het proces van het nieuwe beleidskader door intensief samen te werken met de koepelverenigingen en de Hogeschoolraad om de wensen van alle verenigingen mee te nemen. Op dit moment is de universiteitsraad aan het uitzoeken hoe het beleidskader in de praktijk werd gehandhaafd en hoe het kan dat meerdere verenigingen dit anders hebben meegemaakt dan dat de Rector denkt dat het gebeurd is. Op deze manier hoopt de universiteitsraad ook een betere mening te vormen over het nieuwe beleidskader.

Bron: DUB. Lees hier ook meer over het dreigende verlies van bestuursbeurzen.