De bestuursbeurzen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:HOME

Dinsdag 28 april was een memorabele dag voor studentikoos Utrecht. In een vergadering met het College van Bestuur (CvB) werd namelijk het profileringsfonds besproken. Uit dit fonds worden onder andere beurzen voor studenten die studievertraging oplopen door overmacht en beurzen voor buitenlandse studenten betaald, maar ook de beurzen voor alle studentenbestuurders in Utrecht. Nu de basisbeurs verdwijnt ontstaat er een gat in de financiën van elke aankomende studentbestuurder.

Voorheen werd er uitgegaan van een normbedrag van het ministerie van OC&W. Van dit bedrag zou een student een maand rond moeten kunnen komen. Een derde werd uitgekeerd als basisbeurs, deze kregen alle studenten. De studentbestuurders kregen vervolgens nog eens een derde (voor een X aantal maanden, afhankelijk van de grootte van de vereniging) van de universiteit als ondersteuning. Het laatste deel is voor de rekening van de bestuurder zelf. Afgelopen jaar bedroegen deze bedragen €289,- per maand.

Onder het leenstelsel vervalt echter de basisbeurs en ontstaat er een financieel gat van €289,- per maand. In de nieuwe regeling profileringsfonds die op tafel lag zou de hoogte van een bestuursmaand met €11,- toenemen naar een totaal van €300,-.

Dit stemde ons als U-raad bijzonder ontevreden, omdat wij direct het risico herkenden van afgenomen interesse in bestuursfuncties door de financieel minder bedeelde studenten. Bij raadpleging van de verenigingen (sport, gezelligheid en studie) bleek dat een verhoging naar €300,- als een soort fooi ontvangen werd. Vanaf dit moment zijn wij ons gaan voorbereiden op de vergadering van 28 april.

Na ruim anderhalf uur discussie en debat met het CvB en drie schorsingen kwam voor ons het verlossende woord. Het CvB was bereid om de hoogte van de bestuursmaanden aan te passen naar 425 euro. Met daarbij de garantie dat collegegeldvrij besturen mogelijk blijft en bovendien dezelfde beursverhoging voor de mensen die door overmacht uitlopen in hun studie.

’s Avonds zijn wij met de raad langs een aantal gezelligheidsverenigingen gegaan om ons succes te vieren. We werden overal warm onthaald.

Sinds dinsdag 28 april heeft de UU de hoogste bestuursbeurzen van Nederland en toont zij op deze manier haar betrokkenheid bij de studentbestuurders. Zo erkennen wij de waarde van de studenten die zich inzetten voor de UU en haar community.

Want studeren is meer dan alleen in je boeken zitten!