De langstudeermaatregel & internationalisering

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:HOME

Door Christie Warnink

De langstudeermaatregel

Een zeer beladen woord en een woord van alledag in de Universiteitsraad.
Sinds een paar maanden maak ik deel uit van een werkgroep waarin we ruimte en oplossingen voor studenten proberen te creƫren om deze boete te ontlopen. Samen met de universiteitsjurist, assesoren en andere actieve studenten zijn we bezig om ook voor de universiteit regelingen te verzinnen om het langstuderen te verminderen dan wel te voorkomen. Immers worden de instellingen ook getroffen.
Zo gaat er vanuit de universiteit de voorkeur naar uit om een jaarlijks BSA in te stellen en vindt ze de Leiden-initiatieven stiekem zo slecht nog niet. Wanneer de Eerste Kamer is verkozen en we meer weten of de wet wordt aangenomen gaan we onze plannen uitwerken met het College van Bestuur.

Internationalisering

Utrecht wil internationaal beter op de kaart komen en daarvoor ben ik via het contact internationalisering bezig met een nieuw plan voor de Summer Schools.
Summer schools zijn cursussen die je in de zomer op een universiteit in het buitenland kan volgen, als bonus op je curriculum. Als je nu op site van de Universiteit kijkt, kan je niet 1-2-3 informatie over dit concept vinden. Zonde, aangezien dit een fantastisch initiatief is voor studenten die buitenland ervaring op willen doen.

Niet alleen willen we het aantrekkelijk maken om voor studenten naar het buitenland te gaan, ook willen we het voor studenten aantrekkelijk maken naar Utrecht te komen.
Het is ons ter oren gekomen dat internationale studenten ontevreden zijn over de begeleiding voor, tijdens en na hun uitwisseling met onze universiteit. Zo wisten maar weinig uitwisselingsstudenten afgelopen jaar dat ze zich in moesten schrijven bij de gemeente.
Samen met het University College en ASIC ben ik nu bezig met draaiboeken maken voor een soepel lopend uitwisselingsbeleid. Bij het UCU hebben ze al vanaf het begin uitwisselingsstudenten waardoor zij ons goed kunnen helpen.