Investeren in- en onder de aandacht brengen van duurzame initiatieven

Zoals de UU zelf op de site beweert: “De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.”

Bij de UU staat duurzaamheid dus al hoog op de agenda. Binnen de academische gemeenschap zijn er al verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid: Green Office Utrecht met onder andere UU talks, Pure Jute, 100%FoodUse, DuKo en De Groentetas. Het zijn allemaal mooie projecten die meer aandacht en bekendheid verdienen.

Duurzaamheid vraagt om een andere houding, een cultuurverandering. Er kan veel meer bewustzijn gekweekt worden onder de studenten. Het stimuleren van dubbelzijdig en inktbesparend printen wordt vaak geopperd en zou – als je al iets print – de norm moeten zijn.  Alle readers moeten digitaal beschikbaar worden en voor bepaalde functies en cursussen zou gebruik gemaakt kunnen worden van leen-Ipads. Ook het stimuleren van op het eerste gezicht triviale zaken als traplopen (i.p.v. de lift), levert baten op voor het milieu en de gezondheid, die duidelijker zichtbaar moeten zijn. Ook het hergebruiken van koffiebekertjes of het meenemen van je eigen beker, kan veel schelen in de hoeveelheid afval – en zou jouw koppie koffie goedkoper kunnen maken. Bovendien zou een universiteit überhaupt het goede voorbeeld moeten geven door het aanbieden van fair trade producten. En dan hebben we het nog niet gehad over grotere investeringen zoals zonnepanelen, led lampen, standby killers en het gebruik van regenwater in bijvoorbeeld wc’s.

De ideeën en initiatieven zijn er, nu de cultuuromslag nog. Hier moet natuurlijk ook geld in geïnvesteerd worden, en laat er nu net een exploitatieoverschot van ruim 45 miljoen euro zijn…