Langstudeerboete gaat door; Collegegeldvrij besturen mogelijk

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:HOME

Slecht nieuws is beter te slikken als het omlijst is met goed nieuws. Met dat advies in het achterhoofd twee recente ontwikkelingen:

De langstudeerboete mag opgelegd worden. Volgens de rechter hadden studenten de boete “gezien de verhogingen van het collegegeld kunnen verwachten dat [ studeren ] duurder zou worden“. Het ISO, de LSVb en de LKvV reageerden uiteraard teleurgesteld.

Voor studentbestuurders aan de Universiteit van Utrecht is er echter wel een mogelijk positief puntje aan het geheel; de universiteitsraad heeft gisteren ingestemd met een voorstel van het College van Bestuur om collegegeldvrij besturen mogelijk te maken. Een bestuurder kan zo aanspraak maken op een bestuursbeurs zonder collegegeld te betalen en zonder officieel ingeschreven te staan. Zo wordt dus ook de langstudeerboete voor ambitieuze, zichzelf ontplooiiende fulltime bestuurders ontweken. Zoals DUB terecht opmerkt wordt het collegegeld dat de universiteit hiermee misloopt deels afgetrokken van het cluster waaruit het zich uitschrijvende bestuurslid komt.

Om de algehele gang van zaken rondom bestuursbeurzen te bekijken en tevens te bezien of het systeem van collegegeldvrij besturen volgend jaar aangepast dient te worden is een commissie in het leven geroepen met daarin vertegenwoordigers uit de clusters en de universiteitsraad.