De populaire UB in De Binnenstad, pittoreske collegezaaltjes Achter de Dom, het zielloze Van Unnikgebouw en meningen over De Uithof in z’n geheel daar gelaten. Iedereen heeft ermee te maken, iedereen heeft er een mening over: huisvesting. Tijdens het halfjaarlijks technisch vooroverleg (TVO in U-raadstaal) gingen we op laagdrempelige basis met directeur Vastgoed & Campus, Dries Berendsen, in gesprek over o.a. kleinere werkgroepruimtes, lopende projecten en de (verre) toekomst.
Allereerst was de U-raad benieuwd hoe de plannen voor kleinschalig intensief onderwijs (KIO in U-raadstaal) terug te zien waren binnen de vastgoedagenda. KIO betekent o.a. meer werkgroepen dus meer gebruik van lokalen, zou je zeggen. Bieden de huidige ruimtes voldoende capaciteit om het KIO op te vangen? Op de vraag of de directeur knelpunten voorzag werd geantwoord dat de precieze gevolgen van KIO lastig te bepalen zijn. Hoe groot (of klein) de werkgroepen exact worden is nog onduidelijk. Wel werd er vertelt dat er gewerkt gaat worden met flexibele werkruimtes. Zoals eenvoudige mobiele studieplekken voor vier personen. De twijfelende antwoorden waren opmerkelijk. We houden een oogje in het zeil.
De lopende projecten betreffen het Onderwijscentrum in De Uithof die in april dit jaar opengaat. In De Binnenstad wordt er druk gewerkt aan ‘Transformatie Janskerkhof 2-3a’. Deze twee panden worden samengevoegd tot één onderwijscentrum, hoofdzakelijk voor faculteit REBO maar we kregen te horen dat Geesteswetenschappen eveneens gebruik zal gaan maken van dit pand.
In de toekomst gaat er flink gebouwd worden voor onderzoeksruimtes bij Diergeneeskunde. Nieuwe laboratoria, snijzalen en ruimtes voor proefdieren gaan opgezet worden. Minaert, Educatorium en Ruppert zijn vanaf 2017 aan een behoorlijke opknapbeurt toe. Daarnaast heeft Vastgoed & Campus het idee om 150 extra studiewerkplekken te realiseren in de UB Uithof. Door de forse terugloop van boeken ontstaat er ruimte voor meer werkplekken. Naast het neerzetten van 150 tafels en stoelen moeten er aanpassingen gedaan worden betreffende WiFi-capaciteit, het ventilatiesysteem en stroomvoorziening, iets waar studenten die schreeuwen om meer studiewerkplekken wellicht niet direct aan denken.
Het is boeiend om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van projecten op het gebied van huisvesting. De behoorlijke zak met geld, vele betrokken partijen en de enorme lange termijn visie maken deze UU directie interessant.
Oooh dan nog dit: Het Van Unnikgebouw, dat vanaf 2017 buiten bedrijf gaat, gaat binnenkort volledig in de stijgers en wordt voorzien van veiligheidsdoeken. Ik hoop dat de doeken een leuk en levendig printje hebben om de laatste jaren van dit grijze gebouw vrolijk af te sluiten.